Jak przygotować urodzinowy piknik?
Latem pogoda zachęca nie tylko do spacerów, ale do spędzania jak największej ilości czasu na świeżym powietrzu. Dlatego urodziny dziecka również warto przygotować w otoczeniu zieleni. Wyślijcie zaproszenia i przygotujcie wspaniały piknik urodzinowy pełen smakołyków i dobrej zabawy. Jak to zrobić? O co zadbać by przyjęcie na świeżym powietrzu było udane?
Wybierz miejsce
Na początku trzeba dobrze wybrać miejsce pamiętając o bezpieczeństwie najmłodszych. Może to być park (znajdźcie ustronne miejsce), działka lub łąka.
Co ze sobą zabrać?
Aby urodzinowy piknik był udany należy się dobrze przygotować. Nie zapomnijcie o:
koszach do przenoszenia jedzenia,
przenośnej lodówce na tort lub inne ciasto,
kocach z izolacją,
naczyniach jednorazowych: papierowych talerzykach, tackach, papierowych słomkach, kubeczkach, łyżeczkach, widelcach. Wszystko oczywiście z ulubionym motywem solenizanta,
warto też zabrać ze sobą dużą ilość serwetek oraz środek na komary.
Na imprezy na świeżym powietrzu doskonale sprawdzają się również drewniane skrzynki (możecie na nich postawić jedzenie, można na nich usiąść). Warto też zakupić duży słój z kranikiem lub szklany dzbanek na domową lemoniadę.
Nie zapomnijcie też zabrać prostych ozdób np. girlandy, balonów oraz zabawek i sprzętu do gier: piłek, rakietek, frisbee, latawców itp. Dużą atrakcją na takich przyjęciach jest też piniata lub duże bańki.
Urodzinowe menu
Poza tradycyjnym tortem lub innym ciastem na urodzinowy piknik warto przygotować proste, łatwe w przechowywaniu i przewożeniu przekąski oraz inne dania. Na pikniku urodzinowym dziecka sprawdzą się najróżniejsze babeczki, muffinki, ciasteczka owsiane lub domowe batoniki pełne bakalii. Doskonałe będą również ryżowe kuleczki kajmakowe (szyszki). Jak je przygotować? To bardzo proste:
Składniki:
800 g mlecznej masy kajmakowej
180 g ryżu preparowanego (można użyć innych preparowanych ziaren)
200 g mlecznej czekolady (lub pół na pół z gorzką)
Przygotowanie:
Masę kajmakową podgrzewamy na małym ogniu z posiekaną czekoladą do momentu rozpuszczenia i połączenia składników (co jakiś czas mieszamy, uważamy by nie przypalić składników). Ściągamy garnek z ognia, dosypujemy ryż. Mieszamy składniki i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki. Układamy w odstępach na talerzach i wkładamy do lodówki. Zastygnięte przekładamy do papilotek.
Warto zabrać ze sobą również świeże owoce w zamkniętych pojemniczkach, można przygotować proste szaszłyki owocowe, lekkie sałatki, kolorowe mini tortille i domowe bułeczki. Przygotujcie również duży dzbanek orzeźwiającej lemoniady.
I… bawcie się dobrze. Dużo miejsca na zabawę i pyszne menu, to gwarancja sukcesu takich uroczystości.